Handig om te weten over papiersnijders

papiersnijders

Papiersnijders zijn in bedrijven waar veel geprint wordt een must, maar worden ook veel in bijvoorbeeld het onderwijs gebruikt. Er zijn dan ook veel verschillende papiersnijmachines verkrijgbaar, elk met hun eigen specialiteiten. Een stapelsnijder of toch een rolsnijmachine? Hier kan je ze ontdekken om makkelijker een keuze te maken.

Verschillende typen papiersnijmachines

Er zijn verschillende soorten papiersnijmachines te koop. In dit artikel gaan we met name in op rolsnijmachines en stapelsnijders. In elk geval is het over het algemeen zo dat een rolsnijmachine geschikt is voor een kleinschalig gebruik, terwijl een stapelsnijder geschikt is voor intensief gebruik en grotere hoeveelheden papier in één keer.

Rolsnijmachines

Rolsnijmachines worden vaak voor creatieve of kleinere projecten gebruikt. Je snijdt er papier mee door het rolmes heen en weer te bewegen. Door de mesbeveiliging kan je er altijd veilig mee werken. Rolsnijmachines worden relatief vaak voor thuisgebruik aangeschaft.

Stapelsnijders

Wanneer je grotere hoeveelheden papier in één keer door wilt snijden, zijn stapelsnijders ideaal. Door de hefboomtechniek kan je grote hoeveelheden vellen papier in één keer doorsnijden. Stapelsnijders hebben eigenlijk altijd een persbalk. Deze klemt de stapel papier vast zodat de vellen niet kunnen verschuiven en zorgt er zo voor dat er nauwkeurig gesneden wordt. Deze persbalk kan handmatig worden bedient met een spindel, of elektrisch worden aangedreven bij de meer geavanceerde machines.

Sommige stapelsnijders hebben een lichtlijnbeveiliging door middel van een laserunit. Deze zorgt voor een lichtlijn die over de snijtafel schijnt. Als deze lichtlijn onderbroken wordt, kan er niet worden gesneden. Dit is handiger en werkt sneller dan bijvoorbeeld een beschermingskap die steeds moet worden geopend of gesloten. Ook worden laserlijnen gebruikt om precies af te stellen waar het papier moet worden gesneden.

Aandachtspunten bij het kopen van een papiersnijmachine

Bij het aanschaffen van een papiersnijmachine zijn er een paar richtlijnen waarmee je een geschikte aanschaf kan doen. Allereerst is het formaat belangrijk: kies je bijvoorbeeld voor een A3 of A4 formaat papiersnijder?
Daarnaast is van belang hoe vaak en hoe intensief je gebruik wilt maken van de papiersnijder. Veel stapelsnijders hebben bijvoorbeeld een hogere capaciteit dan rolsnijmachines. Ook hebben stapelsnijmachines vaak meer hulpmiddelen (zoals laserverlichting) om extra nauwkeurig te kunnen snijden.

Natuurlijk is ook je persoonlijke voorkeur belangrijk bij het aanschaffen van een papiersnijder. Niet iedereen vindt dezelfde methode prettig werken. Een handige suggestie is een bezoek aan de Kantoorartikelenexpress winkel in Amersfoort. In deze winkel kan je op een speciaal ‘papiersnijderseiland’ allerlei verschillende machines zelf uitproberen. Dit kan met name prettig zijn als je een geavanceerde snijmachine nodig hebt.

Bekende merken

Bekende merken van (professionele) snijmachines voor papier zijn Rexel, Desq, Dahle en Fellowes. Deze merken hebben onderling veel verschillende uitvoeringen van snijmachines in hun assortiment.

Een keuze maken

Met de basis over snijmachines kan je misschien wat makkelijker een keuze maken. De stapelsnijders en rolsnijmachines verschillen onderling in capaciteit en prijs, dus er is voor ieder wat wils. Wil je de machine toch graag zelf uitproberen, dan is het de moeite waard om langs te gaan bij de Kantoorartikelenexpresswinkel in Amersfoort. Je kan de snijmachines daar zelf uitproberen om te kijken welke papiersnijder het beste past bij jou of je bedrijf. Succes! Klik hier voor meer info.