Voedsel vacumeren met vacumeermachines: wat moet je weten?

vacumeermachine

Vacumeren is een effectieve manier om voedsel langer vers te houden. Door te vacumeren kan er geen zuurstof meer bij komen, blijven de voedingswaren tijdens transport en opslag beter geconserveerd, en niet onbelangrijk: de smaak en het natuurlijke vochtgehalte blijven behouden. Er zijn dus genoeg redenen om voedsel vacuüm te verpakken. Met de juiste wetenswaardigheden wordt het zeker een succes.

Houd de temperatuur laag

Een lage temperatuur is de absolute nummer één. Met alleen vacuüm verpakken ben je er niet; minstens even belangrijk is om de producten daarna te koelen. Bij een temperatuur van minstens 4 °C wordt de groei van micro-organismen aanzienlijk verminderd. Bij een temperatuur van -17 °C stoppen ze met groeien. Vries voedingsmiddelen die aan bederf onderhevig zijn, daarom altijd in na het verpakken.

Vacuüm verpakken: niet hetzelfde als steriliseren

In tegenstelling tot wat soms wordt aangenomen, is vacumeren geen alternatief voor steriliseren. Vacuüm verpakken op zich gaat het voedselbederf niet tegen. Wel kan het ervoor zorgen dat voedingswaren langer vers blijven. Hoe lang, dat is afhankelijk van de conditie van het voedsel op het moment dat het verpakt werd.

Tips voor veilig vacumeren met een vacumeermachine

Wil je voedsel vacuüm verpakken, dan zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt om te vacumeren, en sommige vereisen een andere behandeling dan andere. Met de volgende tips ben je verzekerd van een kraakvers resultaat:

• Champignons, zachte kaas en uien zijn niet geschikt om te vacumeren.
• Tomaten en bessen kunnen het beste eerst worden ingevroren. Je kunt ze daarna vacuüm verpakken en in de diepvriezer bewaren.
• Gekookt voedsel dient eerst tot minstens kamertemperatuur zijn afgekoeld. Zo voorkom je een bacteriële besmetting.

• Groenten die tot de kruisbloemenfamilie behoren, zoals spruitjes, broccoli, bloemkool en palmkolen dienen eerst te worden geblancheerd en daarna afgekoeld en gedroogd voordat ze kunnen worden gevacumeerd en ingevroren.
• Rood vlees kan kleine kleurveranderingen gaan vertonen, maar dit heeft geen invloed op de kwaliteit.
• Vacuümverpakkingen zijn ook een perfecte manier om koffie en thee langer vers te houden.

Vacuümproducten ontdooien

Om ingevroren vacuüm verpakte producten te kunnen gebruiken, dienen ze eerst worden ontdooid in de koelkast. Bederfelijke producten in vacuümverpakking mogen nooit op kamertemperatuur bewaard worden, ook niet om ze te ontdooien. De voedingswaren in de zak zijn namelijk niet steriel. Voor direct gebruik kun je ze ontdooien in de magnetron.

Handig vacumeren met een vacumeer machine

Wil je altijd zeker zijn van optimale versheid? In dat geval is een vacumeermachine de juiste oplossing. Doordat de verpakking direct wordt dicht geceild kan er gegarandeerd geen zuurstof meer bij. Zo blijft de versheid van levenswaren zo lang mogelijk behouden.
Vacumeermachines bestaan in diverse prijsklassen en het gebruik is kinderlijk eenvoudig. Kies daarom voor een waardevolle investering die zich verrassend snel terugverdient. Door voedsel slim te bewaren, hoef je immers veel minder weg te gooien. Niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor het milieu!

Meer weten?
Wil je meer weten over het snel en handig vacumeren van voedsel? Maak dan kennis met de ruime [url=https://www.maximakitchenequipment.com/nl/vacumeermachine/]collectie [/url]van Maxima Kitchen Equipment, of laat je adviseren door onze deskundige klantenservice.